The properties of 3 bamboo species using as raw material for pressed bamboo products
Keywords:
Luong,, Sweet bamboo, Indosasa angustataAbstract
The bonded characteristics, physical and chemical properties of Luong, Sweet Bamboo and Bitter Melon have been studied to assess the ability of materials to produce pressed bamboo. The results showed that all 3 bamboo species are big bamboo species with high roundness. Volumetric volume from 0.586 g/cm3 ~ 0.613 g/cm3; static bending strength from 138.90 N/mm2 ~ 158.88 N/mm2; pH of 3 bamboo species from 5.3 ~ 5.62 is mild acidic bamboo species, high cellulose content is approximately 40%, which is the element of increasing the mechanical strength and natural durability of bamboo, lignin content. Approximately 25% high contributes to good heat - resistant bamboo and increases the hardness of bamboo. All 3 species of bamboo are suitable as raw materials for the production of pressed bamboo
References
1. Vũ Huy Đại, 2013. Sử dụng tre ở Việt Nam. Hội thảo thực trạng và phương hướng phát triển mây, tre tại Sơn La. 8/2013 - VIFORES
2. Nguyễn Đình Hưng, 2009. Át lát cấu tạo và tính chất tre, gỗ Việt Nam. Tập 1. Nhà xuất bản Nông nghiệp.
3. Nguyễn Tử Kim, 2015. Nghiên cứu cấu tạo, tính chất vật lý, cơ học và thành phần hóa học của một số loài tre và tre thông dụng ở Việt Nam làm cơ sở cho chế biến, bảo quản và sử dụng. Báo cáo tổng kết đề tài. Viện Khoahọc Lâm nghiệp Việt Nam.
4. Nguyễn Tôn Quyền, 2014. Báo cáo ngành chế biến tre, Phòng thương mại và công nghiệp Việt Nam VCCI.
5. Barbosa J.C., Michelon.A.L.S., Araujo.V.A.D., 2015. Medium Density Particleboard Reinforced with Bamboo Laminas. Bioresources 10(1), 330 - 335.
6. Chang Lin., 2015. Research and Development of Bamboo Glulam furniture. The open construction and Building technology journal, 2015, 9, 99 - 102.
7. Pannipa Chaowana, Kittisak Jindawong and Sarawood Sungkaew, 2015. 10th World Bamboo Congress, Korea. Adhesion and Bonding Performance of Laminated Bamboo Lumber made from Dendrocalamus sericeus.
8. Sumardi Ihak and Suzuki shigehiko., 2014. Dimensional Stability and Mechanical Properties of Strandboard made from Bamboo. Bioresources 9(1), 1159 - 1167.