Research on physiological characteristics of seeds and propagation techniques of Sandoricum indicum Cav. from seed

Authors

  • Nguyen Kien Cuong Trung tâm Nghiên cứu Thực nghiệm Lâm nghiệp Đông Nam Bộ
  • Do Thi Ngoc Ha Trung tâm Nghiên cứu Thực nghiệm Lâm nghiệp Đông Nam Bộ
  • Phung Van Tinh Trung tâm Nghiên cứu Thực nghiệm Lâm nghiệp Đông Nam Bộ
  • Vo Dai Hai Viện Khoa học Lâm nghiệp Việt Nam
  • Nguyen Minh Thanh Trường Đại học Lâm nghiệp Việt Nam

Keywords:

Physiological characteristics of seeds,, propagation techniques from seeds, Sandoricum indicum Cav.

Abstract

This paper presents the results of research on physiological characteristics
of seeds and propagation techniques of Sandoricum indicum Cav. from
seeds. In terms of seed physiology: fruit size is 40.2 mm wide and 48.6 mm
long, the weight of 1,000 fruits is 47.67 kg, 1 fruit has 3 to 5 seeds; medium
size of seed attains 24.8 mm, 13.6 mm, 10.7 mm in length, width and
thickness respectively; the heaviness of 1,000 seeds weighs 1,829 g; with
the moisture content of seed of 43.2%, belongs to high humidity group,
seeds lose their germination quickly; The best treatment for germination is
soaking in normal water (22
o
C) in 24 hours for the germination rate of
newly harvested seeds of 97.8% and germination energy of 35.5%, the
germination period spans 8 - 10 days; Seed storage in room with nomal
temperature (22 - 270 C) to be the best method to preserve seeds with
maximum period of 5 months. Research outcome of sowing seedlings in PE
bags size of 17 cm  22 cm after 11 months with a mixture of substrate
48% soil A layer + 2% Gianh river microbial fertilizer + 50% sawdust
without covering the light provides the best result, reaching 12.3 mm of
stump diameter, 119.7 cm of tree height and a survival rate of 91.6%.

References

1. Nguyễn Kiên Cường, Đỗ Thị Ngọc Hà và Kiều Phương Anh, 2017. Nghiên cứu một số đặc điểm lâm học và biện pháp kỹ thuật trồng Sấu tía nhằm cung cấp gỗ lớn tại vùng Đông Nam Bộ. Tạp chí Khoa học Lâm n ghiệp, Số chuyên san năm 2017, tr 123 - 131.

2. Phạm Hoàng Hộ, 2000. Cây cỏ Việt Nam, Quyển II, NXB Trẻ, TP Hồ Chí Minh

3. Nguyễn Văn Hợp, 2018. Thành phần loài thực vật được sử dụng làm thức ăn của cộng đồng Chơ Ro tại Khu Bảo tồn thiên nhiên, văn hóa Đồng Nai, tỉnh Đồng Nai. Tạp chí Khoa học và Công nghệ Lâm nghiệp s ố 1, Tr 103 - 112.

4. Trần Hợp, Nguyễn Bội Quỳnh, 1993. Cây gỗ kinh tế ở Việt Nam. NXB Nông nghiệp, tr 519 - 520.

5. Tống Thị Lệ Hằng, 2012. Khảo sát thành phần hóa học của vỏ cây và vỏ trái cây Sấu đỏ (Sandoricum indicum Cav.) thu hái ở tỉnh Bình Dương. Luận văn thạc sĩ.

Published

04-04-2024

How to Cite

[1]
Cuong, N.K., Ha, D.T.N., Tinh, P.V., Hai, V.D. and Thanh, N.M. 2024. Research on physiological characteristics of seeds and propagation techniques of Sandoricum indicum Cav. from seed. VIETNAM JOURNAL OF FOREST SCIENCE. 3 (Apr. 2024).

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 > >>