RESEARCH ON SUPPLEMENTARY TECHNIQUES FOR INTENSIVE MACADAMIA CULTIVATION IN CAO BANG PROVINCE
DOI:
https://doi.org/10.70169/VJFS.1090Keywords:
planting method, basal fertilization, Macadamia integrifolia Maiden & Betche, planting technique, Cao Bang provinceAbstract
Macadamia integrifolia Maiden & Betche is a valuable multi-purpose tree, with large-scale plantating from the Northwest to the Central Highlands, but currently not popular in Cao Bang province. Research results on Macadamia plantation in Cao Bang province showed that the amount of basal fertilizer and planting method affected the survival rate, root diameter (D00), crown height (Hvn), canopy diameter (Dt) and quality. The growth indicators of the basal fertilizer formula of 50 kg of decomposed manure + 0.5 kg of NPK (16:16:8) + 0.3 kg of lime powder for each tree was the best after 18 months of planting with a survival rate of 97.85%, D00 of 3.24 cm, and Hvn of 2.02 m. Dt in CT2 (Basal fertilization with 0.05 kg AM product + 30 kg decomposed manure + 0.5 kg NPK (16:16:8) + 0.3 kg lime powder for each tree) was slightly higher than CT1 (basal fertilizer formula of 50 kg of decomposed manure + 0.5 kg of NPK (16:16:8) + 0.3 kg of lime powder for each tree). The agroforestry planting method generally had higher growth indicators than monoculture planting method. After 18 months of planting, the survival rate, D00, Hvn, Dt of this method reached 97.85%, 3.38 cm, 2.18 m and 1.63 m respectively. Combining agroforestry with short-term agricultural crops and basal fertilizing (50 kg of decomposed manure + 0.5 kg of NPK (16:16:8) + 0.3 kg of lime powder)/tree should be encouraged for expanding intensive cultivation of this valuable tree species in Cao Bang province.
References
1. Bộ Nông nghiệp và Phát triển nông thôn, 2011. Danh mục giống Macadamia được công nhận giống tiến bộ kỹ thuật. Quyết định số 2040/QĐ-BNN-TCLN ngày 01 tháng 9 năm 2011.
2. Bộ Nông nghiệp và Phát triển nông thôn, 2018. Ban hành hướng dẫn kỹ thuật nhân giống, trồng, chăm sóc, thu hoạch quả và sơ chế hạt cây Mắc ca, Quyết định 3697/QĐ-BNN-TCLN ngày 24 tháng 9 năm 2018.
3. Bộ Nông nghiệp và Phát triển nông thôn, 2019. Công nhận giống cây trồng lâm nghiệp. Quyết định số 761/QĐ-BNN-TCLN ngày 06 tháng 3 năm 2019.
4. Bùi Thanh Hằng, Phạm Quang Tuyến, Nguyễn Thị Vân Anh, Đỗ Thị Thanh Hà, Trần Anh Hải, 2014. Kết quả bước đầu khảo nghiệm một số dòng cây Macadamia trên địa bàn tỉnh Lai Châu. Tạp chí Khoa học Lâm nghiệp số 3/2014.
5. Chính phủ, 2022. Phê duyệt đề án phát triển bền vững Mắc ca giai đoạn 2021 - 2020 tầm nhìn đến năm 2050. Quyết định số 344/QĐ-TTg ngày 15 tháng 3 năm 2022.
6. Chi cục thống kê tỉnh Cao Bằng, 2022. Niên giám thống kê tỉnh Cao Bằng năm 2021. NXB Thống kê, 512 trang.
7. Du Preez, A.B., 2015. Studies on Macadamia nut quality. Doctoral dissertation, Stellenbosch: Stellenbosch University.
8. Đào Thanh Vân và Nguyễn Văn Biển, 2017. Kết quả bước đầu nghiên cứu đặc điểm sinh học của một số dòng Mắc ca (Macadamia integrifolia Maiden & Betche) tại huyện Tam Đường, tỉnh Lai Châu. Tạp chí Khoa học Lâm nghiệp số 3/2017.
9. Garg, M. L., Blake, R. J., & Wills, R. B., 2003. Macadamia nut consumCTion lowers plasma total and LDL cholesterol levels in hypercholesterolemic men. The Journal of nutrition, 133(4), 1060-1063.
10. Hoàng Văn Thành, 2019. Báo cáo tổng kết đề tài “Trồng thử nghiệm cây Macadamia (Macadamia integrifolia) trên địa bàn tỉnh Tuyên Quang”. Báo cáo tổng kết đề tài khoa học và công nghệ cấp tỉnh.
11. Nguyễn Công Tạn, 2008. Macadamia - một loài cây có hiệu quả kinh tế, xã hội và cải thiện môi trường sinh thái ở miền núi phía Bắc nước ta. Tạp chí Rừng và Đời sống, số 11: 9 - 14
12. Rengel, A., Pérez, E., Piombo, G., Ricci, J., Servent, A., Tapia, M.S., Gibert, O. and Montet, D., 2015. Lipid profile and antioxidant activity of macadamia nuts (#Macadamia integrifolia#) cultivated in Venezuela. Natural Science, 7(12): 535 - 547
13. Viện Nghiên cứu Sinh thái và Môi trường rừng, 2024. Báo cáo sơ kết Dự án “Phục hồi đất lâm nghiệp bị suy thoái có khả năng sa mạc hóa tại vùng Tây Bắc Việt Nam bằng các biện pháp kỹ thuật tổng hợp”.






