An attemp in design and assembly of star anise distillation equipment
Keywords:
Distillation equipment for branches, leaves of star anis, trans -anethol, , reflux condensateAbstract
The distillation equipment for branches, leaves of Star anised was
designed and manufactured to match the material and working practices in mountainous region. The operation principle was water distillation with reflux of condensate. Cooling unit was shell and tubes heat exchange type, consisted of 37 tubes, total cooling surface area 5.5m2. Its had both compact construction and good efficiency of water/oil phase separation, assuring high distillation capacity and essential oil quality. In the preliminary test, the equipment operated effectively, the average output was 1.04%, trans - anethol content in essential oil reached 78%. The equipment could contribute increasing the usage of non - timber forest products manufacture.
References
1. Nguyễn Bin, 1999. Tính toán quá trình và thiết bị trong công nghệ hóa chất và thực phẩm. Nhà xuất bản Khoa học và Kỹ thuật, tập 2, Hà Nội.
2. Nguyễn Bin, 2003. Tính toán quá trình thiết bị trong công nghệ hóa chất và thực phẩm. Nhà xuất bản Khoa học và Kỹ thuật, Hà Nội, tập 4.
3. Nguyễn Trọng Khuông, Đỗ Văn Đài, 1992. Sổ tay quá trình và thiết bị công nghệ hóa chất, Nhà xuất bản Khoa học và Kỹ thuật, tập 1,
4. Nguyễn Trọng Khuông, Đỗ Văn Đài, 1999. Sổ tay quá trình và thiết bị công nghệ hóa chất. Nhà xuất bảnKhoa học và Kỹ thuật, tập 2