ARTIFICIAL CULTIVATION OF Pycnoporus sanguineus ON ACACIA SAWDUST

Authors

  • Vu Van DInh Vietnamese Academy of Forest Sciences
  • Nguyen Thi Loan
  • Nguyen Quoc Thong

DOI:

https://doi.org/10.70169/VJFS.1181

Keywords:

Acacia sawdust, Pycnoporus sanguineus, artificial cultivation

Abstract

Forestry waste is a readily available and low - cost source of raw material for mushroom cultivation. Using Acacia sawdust as a substrate for medicinal mushrooms represents an important circular economy solution that enhances economic efficiency, reduces environmental pollution, creates employment, and supports sustainable forestry development. The Pycnoporus sanguineus showed good growth on PDA medium at 20 - 30 °C, with optimal development at 30 °C. Among the tested formulas, Formula 2 (89% acacia sawdust, 5% rice bran, 5% corn powder, and 1% CaCO₃) achieved the fastest mycelial colonization (25.7 days) and the highest yield, producing 120.16 g fresh weight, equivalent to 30.58 g dry weight after two harvests.

References

1. Eggert, C., 1997. Laccase - catalyzed formation of cinnabarinic acid is responsible for antibacterial activity of Pycnoporus cinnabarinus. Microbiol Res 152, 315 - 318. DOI: 10.1016/S0944-5013(97)80046-8

2. Lê Thị Thu Hường, Nguyễn Hiền Trang, Vũ Tuấn Minh, Phạm Thị Thảo Hiền, Trần Thị Thu Hà (2023). Nghiên cứu sử dụng mùn cưa gỗ Keo lá tràm (Acacia auriculiformis A. Cunn) trồng nấm Vân chi (Trametes versicolor (L.) Lioud (1920)) tại A Lưới, Thừa Thiên Huế. Tạp Chí Khoa học Công nghệ năm 2023.

3. Lê Thanh Huyền, Ngô Minh Hương & Mai Hoàng Anh, 2022. Nghiên cứu xác định thành phần loài của chi nấm Vân chi đỏ (Pycnoporus) tại Khu Bảo tồn thiên nhiên Thượng Tiến phục vụ cho mục đích bảo tồn. Tạp chí Môi trường – Chuyên đề IV/2022 (no. CD4).

4. Nguyễn Thị Bích Thùy, 2014. Nghiên cứu đặc tính sinh học và công nghệ nhân giống, nuôi trồng nấm Sò vua (Pleurotus eryngii) và nấm Vân chi (Trametes versicolor) ở Việt Nam. Luận án Tiến sĩ, Học viện Nông nghiệp Việt Nam.

5. Smania Jr., A., Marques, C.J., Smania, E.F., Zanetti, C.R., Carobrez, S.G., Tramonte, R., Loguercio-Leite, C., 2003. Toxicity and antiviral activity of cinnabarin obtained from Pycnoporus sanguineus (Fr.) Murr. Phytother Res. 17, 1069 - 1072. DOI: 10.1002/ptr.1304

6. Smania, E.d.F.A., Smania Junior, A. and Loguercio - Leite, C., 1998. Cinnabarin synthesis by Pycnoporus sanguineus strains and antimicrobial activity against bacteria from food products. Revista de Microbiologia 29, 317 - 320. DOI: 10.1590/S0001-37141998000400017

7. Smania, E.F.A., Loguercio-Leite, C., Gil, M.L., 2015. Optimal parameters for cinnabarin synthesis by Pycnoporus sanguineus. J. Chem. Technol. Biotechnol. Biotechnol. 70, 57 - 59. DOI: 10.1002/(SICI)1097-4660(199709)70:1<57::AID-JCTB650>3.0.CO;2-4

8. Smania, F.D. Monache, E.F. Smania, M.L. Gil, L.C. Benchetrit, F.S. Cruz, 1995. “Antibacterial activity of a substance produced by the fungus Pycnoporus sanguineus (Fr.) Murr”, Journal of ethnopharmacology, 45(3), 177 - 181. DOI: 10.1016/0378-8741(94)01212-I

9. Trần Đức Tường, Tăng Vân Phó, Dương Xuân Chữ và Bùi Thị Minh Diệu, 2017. “Tác dụng hạ lipid máu của nấm Vân Chi đỏ (Pycnoporus sanguineus (L.: Fr.) Murr.) trên mô hình gây tăng lipid máu nội sinh bằng tyloxapol ở chuột nhắt trắng”, Tạp chí Y học Việt Nam, 461(2), tr. 186 - 190.

10. Vũ Văn Định, Nguyễn Thị Loan, Nguyễn Quốc Thống, 2022. Nghiên cứu nuôi trồng nấm Linh chi đỏ (Ganoderma lucidum) trên mùn cưa gỗ keo. Tạp chí Khoa học Lâm nghiệp, số chuyên san Quản lý Tài nguyên rừng.

Published

03-11-2025

How to Cite

[1]
Vũ, V.D. et al. 2025. ARTIFICIAL CULTIVATION OF Pycnoporus sanguineus ON ACACIA SAWDUST. VIETNAM JOURNAL OF FOREST SCIENCE. (Nov. 2025). DOI:https://doi.org/10.70169/VJFS.1181.

Issue

Section

Articles

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.