Simultaneous determination of caffeine, theobromine, and theophylline in some kinds of tea produced in the North Viet Nam with using high-performance liquid chromatography (HPLC)
Keywords:
Caffeine,, HPLC, tea, theobromine,, theophyllineAbstract
This paper is dealt with the results of analysis with using highperformance liquid chromatography (HPLC) to identify the content of
theobromine, theophylline and caffeine (TB, TP and CF) in tea produced
in the 4 provinces Phu Tho, Thai Nguyen, Lao Cai and Nghe An. The
separation was performed with 100 LiChrospher column RP - 18 (5μm)
using 15% ACN /85% deion water as the mobile phase at 0.8 ml/ min and
absorbance wavelength at 271nm. The method has limit of detection for
TB, TP and CF respectively: 1.48ppm, 1.41ppm and 1.41ppm and
detection of quantitative respectively: 4:49 ppm, 4.27ppm and 4.29ppm.
Real sample analysis results showed that the different locations for tea
growing, the weight percentages of the three tea ankaloid are different and
these three components greatly influenced by farming methods and
fertilizers.
References
1. Q.C. Chen and J. Wang, 2002. Simultaneous determination of artificial sweeteners, preservatives, caffeine, theobromine and theophylline in food and pharmaceutical preparations by ion chromatography. J. Chromatogr. A 937: pp.57-64.
3. Hosseinzadeh, H. and Deghan, R. 1999. Anti-Inflammatorynactivity of Purine Alkaloids. Pharmaceutical and Pharmacological Letters, 9, 18-19.
4. F. Lo Coco, F. Lanuzza, G. Micali, and G. Cappellano, 2007. Determination of Theobromine, Theophylline and Caffeine in bi-Product of Cupuacu and Cacao Seeds by High-Performance Liquid Chromatography. Journal of Chromatographic Science, Vol. 45.
5. L. Lopez-Martinez, P.L. Lopez-de-Alba, R. Garcia-Campos, L.M. De LeonRodriguez, 2003. Anal. Chim. Acta 493, 83.
6. F. Regan, Y. Shakalisava, 2005. Anal. Chim. Acta 540, 103.
7. D.S Trần Cao Sơn, Viện Kiểm nghiệm An toàn vệ sinh thực phẩm Quốc gia, 2010. Thẩm định phương pháp trong phân tích hóa học và vi sinh vật. NXB Khoa học và Kỹ thuật Hà Nội.
8. Tạ Thị Thảo, giáo trình môn học, 2008. Thống kê trong hóa phân tích. Đại học Khoa học Tự nhiên - ĐHQGHN.
9. Trần Thị Tuyết Thu, Nguyễn Xuân Cự, Nguyễn Phương Hồng, 2012. Ảnh hưởng của mức độ thâm canh khác nhau đến một số tính chất đất và năng suất chè ở Tân Cương, Thái Nguyên. Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn (22), tr. 56 -61.
10. Paraskevas D. Tzanavaras, Constantinos K. Zacharis, Demetrius G. Themelis, 2010. Rapid determination of methylxanthines in real samples by high performance liquid chromatography using the new FastGradient® narrow-bore monolithic column. Talanta 81 (2010) pp.1494-1501.
11. C.G. Zambonin, A. Aresta, F. Palmisano, J. Pharm. 2004. Biomed. Anal. 36, 621.
Q.C. Chen, S.F. Mou, X.P. Hou, Z.M. Ni, 1998. Anal. Chim. Acta 371, 287.