EFFECT OF PROCESSING PARAMETERS ON WRAPPING PAPER PROPERTIES FROM OCC PULP AND BACTERIAL CELLULOSE FROM NATA DE COCO
DOI:
https://doi.org/10.70169/VJFS.1049Keywords:
bacterial cellulose from nata de coco, OCC pulp, packaging paper, burst strength, tensile strengthAbstract
This study presents an evaluation of the effects of paper making parameters on the properties of wrapping paper produced from a mixture of recycled OCC pulp and bacterial cellulose derived from nata de coco. The response surface methodology was applied to investigate how the mixing ratio of bacterial cellulose and refining time affect the burst index and break length of the paper. The results indicate that the wrapping paper manufactured under the studied conditions met the criteria of burst index and breaking length according to the Vietnamese standard TCVN 7063:2002 for type B wrapping paper with a basic weight of 125 g/m². Moreover, the quadratic regression model established showed a high correlation coefficient, reflecting strong agreement with experimental data. The findings contribute to identifying suitable processing parameters for effectively utilizing bacterial cellulose from nata de coco in combination with recycled OCC pulp in wrapping paper production.
References
1. Bharimalla A.K., Deshmukh S.P., Patil P.G. and Vigneshwaran N., 2017. Micro/nano-fibrillated cellulose from cotton linters as strength additive in unbleached kraft paper: Experimental, semi-empirical, and mechanistic studies. BioResources 12 (3): 5682 - 5696. DOI: 10.15376/biores.12.3.5682-5696.
2. Boufi S., González I., Delgado-Aguilar M., Tarrès Q., Pèlach M.À. and Mutjé P., 2016. Nanofibrillated cellulose as an additive in papermaking process: A review. Carbohydrate Polymers 154: 151 - 166. DOI: 10.1016/j.carbpol.2016.07.117.
3. Chen Y., Wan J., Wu Q., Ma Y. and Huang M., 2016. Effect of recycling on fundamental properties of hardwood and wheat straw pulp fibers, and of handsheets made thereof. Cellulose Chemistry and Technology 50 (9 - 10): 1061 - 1067.
4. Hailemariam T.T. and Woldeyes B., 2024. Production and characterization of pulp and paper from flax straw. Scientific Reports 14: 24300. DOI: 10.1038/s41598-024-74096-y.
5. Halib N., Amin M.C.I.M. and Ahmad I., 2012. Physicochemical properties and characterization of nata de coco from local food industries as a source of cellulose. Sains Malaysiana 41 (2): 205 - 211.
6. Hoàng Xuân Niên, 2024. Nghiên cứu thông số công nghệ tạo màng cellulose sinh học từ nước quả dừa khô. Tạp chí Khoa học và Công nghệ Lâm nghiệp 13 (3): 135 - 143. DOI: 10.55250/Jo.vnuf.13.3.2024.135-143.
7. Jozala, A. F. et al., 2016. Bacterial cellulose production by Gluconacetobacter xylinus: An overview of production and applications. Appl. Microbiol. Biotechnol., 100(5), 2063–2072.
8. Lin, S.-P. et al., 2013. Biosynthesis, production and applications of bacterial cellulose. Cellulose, 20(5), 2191–2219.
9. Lipkiewicz A., Małachowska E., Dubowik M. and Przybysz P., 2021. Impact of shredding degree on papermaking potential of recycled waste. Scientific Reports 11: 17528. DOI: 10.1038/s41598-021-96325-4.
10. Mandlez D., Koller S., Eckhart R., Kulachenko A., Bauer W. and Hirn U., 2022. Quantifying the contribution of fines production during refining to the resulting paper strength. Cellulose 29 (16): 8811 - 8826. DOI: 10.1007/s10570-022-04809-x.
11. Motamedian H.R., Halilovic A.E. and Kulachenko A., 2019. Mechanisms of strength and stiffness improvement of paper after PFI refining with a focus on the effect of fines. Cellulose 26: 4099 - 4124. DOI: 10.1007/s10570-019-02349-5.
12. Nguyễn Thị Ngọc Bích, 2010. Kỹ thuật xenlulô và giấy (Tái bản lần thứ nhất). NXB Đại học Quốc gia TPHCM. 584 trang.
13. Park S.G., Tak J.H., Lee J.Y., Shin K.S. and Park S.I., 2025. Evaluation of cellulase effect on the refining process of softwood bleached kraft pulp. BioResources 20 (1): 1059 - 1068. DOI: 10.15376/biores.20.1.1059-1068.
14. Shanmugasundaram, O. L., 2018. Impact of bacterial cellulose on strength properties of recycled paperboard. BioResources, 13(3), 5688–5700.
15. TAPPI, 2022. TAPPI/ANSI T 494 om-22 - Tensile properties of paper and paperboard (using constant rate of elongation apparatus). Georgia, USA.
16. TCVN (Viện Tiêu chuẩn chất lượng Việt Nam), 2002. TCVN 7063:2002 - Giấy bao gói. Hà Nội.
17. TCVN, 2010. TCVN 1862-2:2010 - Giấy và cactông - Xác định tính chất bền kéo - Phần 2: Phương pháp tốc độ giãn dài không đổi (20mm/min). Hà Nội.
18. TCVN, 2019. TCVN 7631:2019 - Giấy – Xác định độ chịu bục. Hà Nội.
19. VIRAC, 2024. Tiềm năng mở rộng và đổi mới ngành bao bì giấy Việt Nam. https://viracresearch.com/tiem-nang-nganh-bao-bi-giay-viet-nam-dau-2024. Ngày đăng: 22 tháng 7 năm 2024.
20. VPPA, 2023. Tình hình sản xuất - kinh doanh ngành giấy trong nước. Bản tin VPPA số 11, tháng 11/2023. 12 trang. https://vppa.vn/wp-content/uploads/2023/12/ban-tin-VPPA-thang-11-2023.pdf. Ngày đặng: 02 tháng 12 năm 2023.
21. VPPA, 2024. Tình hình sản xuất - kinh doanh ngành giấy trong nước. Bản tin VPPA số 10, tháng 10/2024. 13 trang. https://vppa.vn/wp-content/uploads/2024/12/Ban-tin-VPPA-thang-10-2024.pdf. Ngày đặng: 19 tháng 12 năm 2024.
22. Zeng, Y., Zhan, H., & Lin, H., 2012. "Effect of refining on fiber characteristics and handsheet properties of recycled pulp". BioResources, 7(2), 2481–2492.






