ẢNH HƯỞNG CỦA MELATONINE KẾT HỢP MÀNG CHITOSAN ĐẾN SINH LÝ QUẢ CHANH DÂY TÍM (Passiflora edulis Sims) SAU THU HOẠCH
DOI:
https://doi.org/10.70169/VJFS.1140Từ khóa:
Chanh dây tím, chitosan, melatonin, Passiflora edulis, sau thu hoạchTóm tắt
Nghiên cứu này nhằm xác định nồng độ tối ưu của melatonin kết hợp với màng chitosan để kéo dài thời gian bảo quản và nâng cao chất lượng Chanh dây tím (Passiflora edulis Sims) ở điều kiện nhiệt độ phòng (25 °C, độ ẩm 90%). Trong thí nghiệm 2 yếu tố, quả được xử lý trước với melatonin (0, 0,1 và 0,2 mM), sau đó bao phủ bằng chitosan (0, 1 và 2%) và được theo dõi các chỉ tiêu sinh lý trong 11 ngày. Kết quả cho thấy nghiệm thức 0,2 mM melatonin + 2% chitosan có tác động tích cực đến sinh lý quả, thể hiện qua việc làm giảm sản sinh ethylene (181,69 μL C₂H₄ kg⁻¹ h⁻¹), kéo dài thời điểm đạt đỉnh hô hấp đến ngày thứ 7, hạn chế sẫm màu vỏ và duy trì màu tím đặc trưng; làm giảm mất khối lượng đáng kể (18,83% so với 23,90% ở đối chứng).
Tài liệu tham khảo
1. Ali, A., Muhammad, M. T. M., Sijam, K., & Siddiqui, Y., 2011. Effect of chitosan coatings on the physicochemical characteristics of Eksotika II papaya (Carica papaya L.) fruit during cold storage. Food Chemistry, 124(2), 620-626.
2. Amato, A., Migneco, L. M., Martinelli, A., Pietrelli, L., Piozzi, A., & Francolini, I., 2018. Antimicrobial activity of catechol functionalized - chitosan versus Staphylococcus epidermidis. Carbohydrate polymers, 179, 273-281.
3. Arendse, E., Fawole, O. A., & Opara, U. L., 2014. Influence of storage temperature and duration on postharvest physico - chemical and mechanical properties of pomegranate fruit and arils. CyTA-Journal of Food, 12(4), 389-398.
4. Cai, S., Zhang, Z., Wang, J., Fu, Y., Zhang, Z., Khan, M. R., & Cong, X., 2024. Effect of exogenous melatonin on postharvest storage quality of passion fruit through antioxidant metabolism. LWT, 194, 115835.
5. Cheah, W. Y., Show, P.-L., Ng, I.-S., Lin, G.-Y., Chiu, C.-Y., & Chang, Y.-K., 2019. Antibacterial activity of quaternized chitosan modified nanofiber membrane. International journal of biological macromolecules, 126, 569-577.
6. Dos Reis, L. C. R., Facco, E. M. P., Flôres, S. H., & de Oliveira Rios, A., 2018. Stability of functional compounds and antioxidant activity of fresh and pasteurized orange passion fruit (Passiflora caerulea) during cold storage. Food Research International, 106, 481-486.
7. Fan, S., Li, Q., Feng, S., Lei, Q., Abbas, F., Yao, Y., Chen, W., Li, X., & Zhu, X., 2022. Melatonin maintains fruit quality and reduces anthracnose in postharvest papaya via enhancement of antioxidants and inhibition of pathogen development. Antioxidants, 11(5), 804.
8. Goy, R. C., Britto, D. d., & Assis, O. B., 2009. A review of the antimicrobial activity of chitosan. Polímeros, 19, 241-247.
9. Jung, S., Cui, Y., Barnes, M., Satam, C., Zhang, S., Chowdhury, R. A., Adumbumkulath, A., Sahin, O., Miller, C., & Sajadi, S. M., 2020. Multifunctional bio‐nanocomposite coatings for perishable fruits. Advanced Materials, 32(26), 1908291.
10. Karagozlu, M. Z., & Kim, S.-K., 2014. Anticancer effects of chitin and chitosan derivatives. Advances in food and nutrition research, 72, 215-225.
11. Kerch, G., 2015. Chitosan films and coatings prevent losses of fresh fruit nutritional quality: A review. Trends in Food Science & Technology, 46(2), 159-166.
12. Linh, Đ. T. Y., Ánh, T. T. N., Quang, C. X., & Thuận, T. H., 2022. Nghiên cứu bảo quản quả thanh long ruột đỏ bằng màng bao gói kháng khuẩn chứa Polyguanidine. Bản B của Tạp chí Khoa học và Công nghệ Việt Nam, 64 (10ĐB).
13. Ma, Q., Lin, X., Wei, Q., Yang, X., Zhang, Y. n., & Chen, J., 2021. Melatonin treatment delays postharvest senescence and maintains the organoleptic quality of ‘Newhall’navel orange (Citrus sinensis (L.) Osbeck) by inhibiting respiration and enhancing antioxidant capacity. Scientia Horticulturae, 286, 110236.
14. Maftoonazad, N., & Ramaswamy, H., 2008. Effect of pectin‐based coating on the kinetics of quality change associated with stored avocados. Journal of food processing and preservation, 32(4), 621-643.
15. Mandal, M. K., Suren, H., Ward, B., Boroujerdi, A., & Kousik, C., 2018. Differential roles of melatonin in plant ‐ host resistance and pathogen suppression in cucurbits. Journal of pineal research, 65(3), e12505.
16. Martins, A. F., Facchi, S. P., Follmann, H. D., Pereira, A. G., Rubira, A. F., & Muniz, E. C., 2014. Antimicrobial activity of chitosan derivatives containing N - quaternized moieties in its backbone: a review. International Journal of Molecular Sciences, 15(11), 20800-20832.
17. Muñoz-Ordoñez, F., Gutiérrez-Guzmán, N., Hernández-Gómez, M. S., & Fernández-Trujillo, J. P., 2023. The climactic conditions limit fruit production and quality in gulupa (Passiflora edulis Sims f. edulis) under integrated fertilization. South African Journal of Botany, 153, 147-156.
18. Mwelase, S., Opara, U. L., & Fawole, O. A., 2022. Effect of chitosan‐based melatonin composite coating on the quality of minimally processed pomegranate aril‐sacs during cold storage. Journal of Food Processing and Preservation, 46(12), e17096.
19. Ngo, D.-H., & Kim, S.-K., 2014. Antioxidant effects of chitin, chitosan, and their derivatives. Advances in food and nutrition research, 73, 15-31.
20. Onik, J. C., Wai, S. C., Li, A., Lin, Q., Sun, Q., Wang, Z., & Duan, Y., 2021. Melatonin treatment reduces ethylene production and maintains fruit quality in apple during postharvest storage. Food Chemistry, 337, 127753.
21. Shiomi, S., Wamocho, L. S., & Agong, S. G., 1996. Ripening characteristics of purple passion fruit on and off the vine. Postharvest Biology and Technology, 7(1-2), 161-170.
22. Toản, N. V., Chi, P. T. K., Hương, N. T. D., Thảo, Đ. T. T., & Tán, L. V., 2017. Nghiên cứu ảnh hưởng của 1-Methylcyclopropene đến quá trình sinh tổng hợp ethylene của quả Bơ (Persea americana) sau thu hoạch. Tạp chí Khoa học Đại học Huế, 121(7), 183-193.
23. Villacís‐Chiriboga, J., Elst, K., Van Camp, J., Vera, E., & Ruales, J., 2020. Valorization of byproducts from tropical fruits: Extraction methodologies, applications, environmental, and economic assessment: A review (Part 1: General overview of the byproducts, traditional biorefinery practices, and possible applications). Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 19(2), 405-447.
24. Wei, L., Tan, W., Wang, G., Li, Q., Dong, F., & Guo, Z., 2019. The antioxidant and antifungal activity of chitosan derivatives bearing Schiff bases and quaternary ammonium salts. Carbohydrate polymers, 226, 115256.
25. Zhai, R., Liu, J., Liu, F., Zhao, Y., Liu, L., Fang, C., Wang, H., Li, X., Wang, Z., & Ma, F., 2018. Melatonin limited ethylene production, softening and reduced physiology disorder in pear (Pyrus communis L.) fruit during senescence. Postharvest Biology and Technology, 139, 38-46.